Inżynieria Jakości (stacjonarne/niestacjonarne)
Opis kierunku:
Studiując na tym kierunku poznasz skuteczne strategie identyfikacji problemów jakościowych oraz sposoby ich rozwiązywania. Będziesz wiedział/-a, jak analizować dane i wykorzystywać je do podejmowania decyzji mających na celu poprawę jakości produktów i usług. Przygotujesz się do uzyskania certyfikatów zawodowych, co dodatkowo potwierdzi Twoje kompetencje w obszarze systemów zarządzania organizacją według światowych standardów ISO i może znacząco zwiększyć Twoją atrakcyjność na rynku pracy. Studia na tym kierunku nie tylko ukierunkowują na zarządzanie jakością, ale pozwalają zdobyć wiedzę w obszarach związanych z dietetyką i ochroną środowiska w odniesieniu do obszarów wodnych.
Specjalności/obszary:
Stopień studiów:
Tryb studiów:
- stacjonarne
- niestacjonarne
Czas trwania:
Jednostka:
Język kształcenia:
Tytuł zawodowy po ukończeniu studiów:
Wybrane przedmioty na tym kierunku:
- Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności
- Podstawy rzeczoznawstwa i kontroli w obrocie towarowym
- Autentyczność i identyfikowalność towarów
- Marketing w usługach dietetycznych
- Projektowanie usług dietetycznych
- Zarządzanie środowiskowe
- Ochrona środowiska Morza Bałtyckiego
- Gospodarka o obiegu zamkniętym
Umiejętności absolwenta tego kierunku:
Jako absolwent tego kierunku będziesz umiał/-a projektować, wdrażać i nadzorować znormalizowane systemy w organizacjach (np. systemy zarządzania jakością, bezpieczeństwem żywności, energią, środowiskiem, informacją etc.), zapewniając wysoką jakość produktów i usług.
Nabędziesz umiejętności w zakresie podejmowania decyzji biznesowych, zasad budowania zespołów, kształtowania relacji interpersonalnych, a także potrzeby społecznej odpowiedzialności organizacji. Będziesz potrafił/-a stosować metody identyfikacji i śledzenia towarów pod kątem ich autentyczności oraz możliwości wykrycia ewentualnych nieprawidłowości.
Nabędziesz też umiejętności projektowania i zarządzania usługami oraz produktami wpisującymi się w strategię profilaktyki zdrowotnej. Posiądziesz wiedzę na temat wpływu środowiska na zdrowie i żywienie oraz będziesz mógł/mogła dostosowywać strategie żywieniowe do różnych warunków i potrzeb. Będziesz świadomy/-a zagrożeń środowiskowych, dzięki czemu będziesz zdolny/-a dokonywać oceny zagrożeń środowiska naturalnego.
Certyfikaty, kursy, szkolenia na tym kierunku:
Certyfikaty Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji S.A. w Warszawie, które wzmacniają wartość dyplomu ukończenia studiów i uwiarygadniają kwalifikacje zawodowe absolwentów:
- Asystent Systemu ZarzÄ…dzania Åšrodowiskowego
- Pełnomocnik Systemu Zarządzania Jakością
- Asystent Systemu ZarzÄ…dzania w Laboratorium
- Pełnomocnik Wewnętrznego Systemu Kontroli
- Asystent Systemu ZarzÄ…dzania EnergiÄ…
- Asystent Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
- Asystent Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji
Uprawnienia:
Auditor systemów zarządzania.
Co po studiach:
Po studiach spełnisz się w różnych obszarach zawodowych związanych z systemowym podejściem do zarządzania organizacją. Będziesz mógł/mogła podjąć pracę w każdej organizacji posiadającej wdrożone systemy zarządzania.
Studia te przygotują Cię do pracy również w jednostkach certyfikujących i akredytujących, laboratoriach badawczych, a także w firmach doradczych i consultingowych w zakresie gospodarki wodno-ściekowej i odpadowej oraz ochrony środowiska i administracji morskiej, zespołach terapeutyczno-żywieniowych ukierunkowanych na profilaktykę zdrowotną i jakość życia/ wellness.