Inżynieria Jakości (stacjonarne/niestacjonarne)

Rekrutacja krok po kroku
Aplikuj w systemie IRK
Zadzwoñ

Opis kierunku: 

Studiując na tym kierunku poznasz skuteczne strategie identyfikacji problemów jakościowych oraz sposoby ich rozwiązywania. Będziesz wiedział/-a, jak analizować dane i wykorzystywać je do podejmowania decyzji mających na celu poprawę jakości produktów i usług. Przygotujesz się do uzyskania certyfikatów zawodowych, co dodatkowo potwierdzi Twoje kompetencje w obszarze systemów zarządzania organizacją według światowych standardów ISO i może znacząco zwiększyć Twoją atrakcyjność na rynku pracy. Studia na tym kierunku nie tylko ukierunkowują na zarządzanie jakością, ale pozwalają zdobyć wiedzę w obszarach związanych z dietetyką i ochroną środowiska w odniesieniu do obszarów wodnych.

SpecjalnoÅ›ci/obszary: 

StopieÅ„ studiów: 

Tryb studiów: 

  • stacjonarne
  • niestacjonarne

Czas trwania: 

3 semestry

Jednostka: 

Wydział Zarządzania i Nauk o Jakości

JÄ™zyk ksztaÅ‚cenia: 

polski

TytuÅ‚ zawodowy po ukoÅ„czeniu studiów: 

magister

Wybrane przedmioty na tym kierunku: 

  • Systemy zarzÄ…dzania bezpieczeÅ„stwem żywnoÅ›ci
  • Podstawy rzeczoznawstwa i kontroli w obrocie towarowym
  • Autentyczność i identyfikowalność towarów
  • Marketing w usÅ‚ugach dietetycznych
  • Projektowanie usÅ‚ug dietetycznych
  • ZarzÄ…dzanie Å›rodowiskowe
  • Ochrona Å›rodowiska Morza BaÅ‚tyckiego
  • Gospodarka o obiegu zamkniÄ™tym

UmiejÄ™tnoÅ›ci absolwenta tego kierunku: 

Jako absolwent tego kierunku będziesz umiał/-a projektować, wdrażać i nadzorować znormalizowane systemy w organizacjach (np. systemy zarządzania jakością, bezpieczeństwem żywności, energią, środowiskiem, informacją etc.), zapewniając wysoką jakość produktów i usług.

Nabędziesz umiejętności w zakresie podejmowania decyzji biznesowych, zasad budowania zespołów, kształtowania relacji interpersonalnych, a także potrzeby społecznej odpowiedzialności organizacji. Będziesz potrafił/-a stosować metody identyfikacji i śledzenia towarów pod kątem ich autentyczności oraz możliwości wykrycia ewentualnych nieprawidłowości.

Nabędziesz też umiejętności projektowania i zarządzania usługami oraz produktami wpisującymi się w strategię profilaktyki zdrowotnej. Posiądziesz wiedzę na temat wpływu środowiska na zdrowie i żywienie oraz będziesz mógł/mogła dostosowywać strategie żywieniowe do różnych warunków i potrzeb. Będziesz świadomy/-a zagrożeń środowiskowych, dzięki czemu będziesz zdolny/-a dokonywać oceny zagrożeń środowiska naturalnego.

Certyfikaty, kursy, szkolenia na tym kierunku: 

Certyfikaty Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji S.A. w Warszawie, które wzmacniają wartość dyplomu ukończenia studiów i uwiarygadniają kwalifikacje zawodowe absolwentów:

  • Asystent Systemu ZarzÄ…dzania Åšrodowiskowego
  • PeÅ‚nomocnik Systemu ZarzÄ…dzania JakoÅ›ciÄ…
  • Asystent Systemu ZarzÄ…dzania w Laboratorium
  • PeÅ‚nomocnik WewnÄ™trznego Systemu Kontroli
  • Asystent Systemu ZarzÄ…dzania EnergiÄ…
  • Asystent Systemu ZarzÄ…dzania BezpieczeÅ„stwem Å»ywnoÅ›ci
  • Asystent Systemu ZarzÄ…dzania BezpieczeÅ„stwem Informacji

Uprawnienia: 

Auditor systemów zarządzania.

Co po studiach: 

Po studiach spełnisz się w różnych obszarach zawodowych związanych z systemowym podejściem do zarządzania organizacją. Będziesz mógł/mogła podjąć pracę w każdej organizacji posiadającej wdrożone systemy zarządzania.

Studia te przygotują Cię do pracy również w jednostkach certyfikujących i akredytujących, laboratoriach badawczych, a także w firmach doradczych i consultingowych w zakresie gospodarki wodno-ściekowej i odpadowej oraz ochrony środowiska i administracji morskiej, zespołach terapeutyczno-żywieniowych ukierunkowanych na profilaktykę zdrowotną i jakość życia/ wellness.

Wytworzenie informacji:
, ,
Wprowadzenie:
b.von.schada.borzyszkowska, 06.05.2024
Ostatnia modyfikacja:
M.Schmidt, 14.06.2024